29 września 2015
Syrop z pigwy do herbaty
Pigwa. Warto na nią polować we wrześniu. Wzmacnia organizm i chroni przed przeziębieniem. Pigwa to bogactwo witaminy C, witamin z grupy B, wapnia, potasu, magnezu, miedzi, fosforu. Działa przeciwzapalnie, tonizująco, moczopędnie, antyseptycznie i ściągająco. Zawiera też przeciwutleniacze, które chronią nas przed rozwojem groźnych chorób. Owoców nie je się na surowo. Można natomiast je dowolnie przerabiać – na marmolady, galaretki, soki, kompoty, nalewki.
Proponuję przepis na syrop do herbaty. Idealny na długie, chłodne wieczory.
Owoce kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z nasion i gniazd nasiennych, zasypujemy cukrem. Proponuję wziąć duży, 3 l słoik i do 3/4 wypełnić go owocami. Resztę wypełniamy cukrem (ok 1 kg). Zostawiamy taki słoik na 12 godzin.
1) Uzyskany sok możemy bez pasteryzacji przechowywać w lodówce i pic codziennie przed tydzień lub:
2) wszystko razem przegotować. Przy pomocy sitka przelewamy gotowy syrop do słoiczków, które pasteryzujemy.
Resztę owoców możemy wykorzystać na dżem.
Smacznego i dużo zdrówka :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
szukałam, szukałam i nie znalazłam pigwy :-(
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńافضل الخدمات المنزلية المقدمة بمدينة الخبر من شركة تاج 0551844053 فخدمات شركتنا عديده ومتعددة ومنها شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تنظيف بالخبر
شركة تنظيف بيوت بالخبر
شركة تنظيف سجاد بالخبر
شركة تنظيف شقق بالخبر
شركة تنظيف فلل بالخبر
شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تنظيف مجالس بالخبر
شركة تنظيف بالقطيف
شركة طيوب لتسليك المجارى بالخبر
Pigwa jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń