- 60g kaszy jaglanej
- mleko kokosowe (2razy tyle co kaszy)
- wiórki kokosowe (1 łyżka)
- jajko
- maliny
- jagody
- szczypta soli
- szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki skórki startej z cytryny
- masło
- łyżka cukru /ksylitolu, można polać miodem
Kaszę jaglaną upraż na patelni i przelej wrzątkiem aby pozbyć się goryczki.W rondelku zagotuj mleko , dodaj kaszę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Mieszaj co jakiś czas.Ugotowaną kaszę wymieszaj z solą, kardamonem, gałką muszkatołową, cukrem i wiórkami. Dodaj rozbełtane jajko oraz skórkę cytrynową. Wymieszaj.Naczynie żaroodporne na 1 porcję wysmaruj masłem i na dno każdej połóż masę jaglaną, następnie owoce i kolejną warstwę kaszy. W wierzchnią warstwę kaszy wbij maliny i jagody. Posyp wiórkami .Wstaw do nagrzanego piekarnika 160 stopni ok. 20 minut (do ścięcia się jajka)SMACZNEGO:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz